Er moeten eilandjes komen binnen het systeem. Ze waren het er over eens vorige week zaterdag, Naomi Klein, Joris Luyendijk en Srecko Horvat. Tijdens het openingsdebat van het Brainwash festival in Amsterdam zochten ze direct de confrontatie met de wereldorde. De neo-liberale krachten hebben ons wereldwijd in de greep. We moeten de betere wereld dus van binnenuit voor elkaar boksen. Eilandjes creëren waarin het systeem verandert is de enige weg.  Hard nodig om de grote crises van deze tijd het hoofd te bieden. Ze pakten het nogal groots aan met die wereldorde. Maar in het klein hier in Breda werkt het. Ik zag het bij de hogeschool NHTV en het Haveneiland.

 

Fantastische middag vrijdag. Studenten van de performatory bij NHTV worden opgeleid buiten het systeem om. Aanstormende talenten die los van het systeem leren werken. Geen tentamens, geen afrekencultuur. Gewoon vrij denken en doen. Het idee is leidend. Niet de eindtermen. Man, wat krijg je daar energie van. Ik hoop dat elk van hen ooit ‘baas’ wordt van een stad. Of nog beter van het land, wat heet van Europa. En diepe buiging voor Arend Hardorf en zijn team van docenten (die je overigens zo niet meer mag noemen). Die zorgen voor een veilige setting. Die behoeden die studenten van de ondermijnende inquisitie van het huidige onderwijssysteem. Lef en Moed!

Om vervolgens bij de altijd onderkoelde Tim op het Haveneiland in Breda aan te komen. Net zo’n mooie vent die samen met ambtenaren van de gemeente ruimte maakt voor creatieve ondernemende Bredanaars (STEK). Een regelvrije zone in Breda inclusief heerlijk stadstrand, skatehal en meer van die dingen. Als het maar veilig is en als alle ondernemers en omwonenden het er maar over eens zijn mag alles. En dat maakt het een te gekke plek.

Ik zeg, het gebeurt in Breda, NaomiJoris en Srecko. Die eilandjes zijn er. Kom gerust eens kijken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + 3 =