Waarom zo de nadruk op dat stuk ervaring. Het gaat toch om de deskundigheid? Even prikkelen die hap, dacht ik. Wat zakelijker bekijken. Gratis meepraten met de wethouders en zorgbestuurders is fijn voor de boekhouder maar doet geen recht aan jullie verhaal. We betalen wel vaker externen voor hun deskundige inbreng. Jou deskundigheid is toch ook van waarde. Jij hebt die opgedaan door te leven, een ander vooral door te lezen. Het is maar net wat nodig is. In de discussies over zorg heb ik vaak liever te maken met die eerste.

 

Het werd nog een mooi gesprek na die deelsessie ervaringsdeskundigheid afgelopen donderdag in Utrecht. Onno Hoes presenteerde er De eerste monitor van zijn Schakelteam voor aanpak personen met verward gedrag. Een van de aandachtspunten: betrek meer ervaringsdeskundigen. Als we vanuit de mens en zijn ervaring de zorg benaderen wordt het er allemaal beter op. Ik geloof daar ook heilig in.  De confrontatie met mensen die het betreft maakt het gesprek altijd net even menselijker en oplossing-gerichter.

’s Avonds terug in Breda hadden we daarom Monique uitgenodigd voor een beeldvormend gesprek met de gemeenteraad. Monique is ervaringsdeskundige als het gaat om Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang. Haar verhaal was aangrijpend en hopelijk ook verhelderend. Niet iedereen die het even niet alleen kan is een verward persoon die met messen en bijlen door de straat rent. Niet iedereen gooit brandende kranten van 7 hoog naar beneden. Sterker nog dat zijn de uitzonderingen.  We hebben het met zijn allen niet eens door dat er ruim 700 mensen Beschermd Wonen in regio Breda en dat er nog eens een kleine 1000 via Maatschappelijke Opvang begeleid worden. Als we ze goed en met liefde en aandacht begeleiden, voorkomen we de meeste excessen ook vanzelf. Het verhaal van Monique helpt mij en de raad om dat nog maar eens goed te beseffen. Die deskundigheid mag best wat meer beloont worden.

En verder moet iedereen die daaraan twijfelt die anderhalf uur de tijd pakken om te kijken naar de film I Daniel Blake.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 5 =