Zo, er zijn weer wat Hollanders tevreden. Er zijn weer wat formuliertjes getekend. Ik hoop dat u ook tevreden bent. In ieder geval van harte gefeliciteerd met dit feestelijke moment. En als gezegd is dit geen einde van een programma maar het begin. We gaan samen lol maken en genieten van al het moois dat Breda heeft te bieden. Zo sloot ik afgelopen woensdag de ondertekeningsceremonie van de participatieverklaring af. En zo ongeveer opende ik hem (gesproken woord telt):

 

Mooi dat jullie er allemaal zijn. De nieuwkomers, De vrijwilligers, De Bredanaars, De raadsleden. Iedereen in Breda die hard werkt aan een Goede Start voor de nieuwkomers. En met succes. 200 mensen nemen ondertussen deel aan het programma. en nu al hebben 60 het met goed gevolg afgerond. Daar mag u trots op zijn! Alle vrijwilligers en alle ambtenaren uiteraard ook. Want zonder jullie toewijding, geduld en enthousiasme was het niets geworden. Alvast een applaus voor alle mensen van IMW, Surplus, Vluchtelingenwerk en Breda Actief, hartelijk dank voor jullie werk!

We zijn begonnen met het programma omdat iedereen in Breda zich thuis moet voelen. In gastvrij Breda is iedereen welkom. Er ontstaan in het programma nieuwe vriendschappen, buddys, goede buren en kennissen. En jullie leren de weg kennen in onze stad. Ik snap dat er veel op jullie afkomt komt. Een ander land, een anderde taal, andere gewoonten. En de vele formulieren.

Ik heb een workshop bijgewoond en werd weer even met de neus op de feiten gedrukt. Wij zijn echt het land van formuliertjes en regeltjes. Dat is al vreselijk voor ons zelf.  Laat staan voor een nieuwkomer als u.

Dit programma is in die zoektocht een eerste stap. Voor jullie als nieuwkomers maar ook voor iedereen die er aan bijdraagt. U bent namelijk de eerste groep die de Goede Start helemaal doorlopen heeft. Wij hebben ons best gedaan om een mooi programma samen te stellen. Toch kan het zijn dat u dingen heeft gemist of dat anders had gewild. Laat het ons weten, dat maakt ons programma alleen maar beter.

We tekenen zo een verklaring. Dat is wat mij betreft geen eindpunt. In Breda zorgen we voor elkaar. Dat stopt niet vandaag. Papier is geduldig zeggen wij in Nederland. Het gaat om de daden. Laten we elkaar blijven opzoeken; om lol te maken, een goed gesprek te hebben en als het nodig is elkaar te helpen. Als mensen, als broeders, als vrienden.
Ik nodig u dan ook van harte uit om mee te doen met alles wat Breda te bieden heeft. En gebruik te maken van al die vrijwilligers die voor u klaar staan.

Vandaag vieren we eerst met u het afronden van het programma. Laten we overgaan tot ondertekening.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × 2 =