“Even opnieuw kennis maken, wethouder”. De zoveelste die zich afgelopen week meldde. Haast niet meer bij te houden zo hard gaat het ineens. Het lijkt wel of alle ambtenaren om mij heen afgelopen maanden een nieuwe functie hebben gekregen. De ene na de andere begint aan een nieuwe klus. En ze hebben er zin in. Na drie jaar is het daar dan plots. De dynamiek op het stadskantoor waar we naar op zoek waren. Doen wat nodig is, doen wat goed is voor de stad, doen waar je energie van krijgt; in plaats van vast zitten aan je functie, afdeling en je visitekaartje.

 

In 2014 stapten we als nieuwbakken wethouders binnen in een organisatie die volledig suf was gesaneerd. 4 jaar bezuinigen had er in gehakt. Iedereen snapt dat het vanuit financieel oogpunt nodig was. Maar het effect van al dat saneren op de mensen en de werklust was desastreus. Door de hele organisatie zaten mensen vol argwaan, spanning en (on)uitgesproken onvrede. De toenmalige directie werd verlamd door verschil van inzicht en onverenigbare karakters. Het zat dus muurvast.

Dan sta je daar als vers college vol ambities. We wilden Lef, moed, ‘ja, mits’. We wilden meer met de mensen en naar buiten. Geen wij-zij denken maar allen samen voor Breda. Dat vroeg om een cultuuromslag van jewelste. Dat was helder. Vol er op dan maar. Door nieuwe dingen in gang te zetten, en enthousiasme te tonen, kwam er energie een hoop los. De zorgtaken kwamen over uit Den Haag, Financieel startten we met Breda Begroot en de website ‘het Geld van Breda’. De Omgevingswet komt er aan. En er werd hard gewerkt aan een bijpassende organisatie op het stadskantoor.

Het resultaat is er. Het stadskantoor is nu echt in de volle breedte volop in beweging. Mensen kunnen inschrijven op projecten en opdrachten. Ze kunnen gaan doen waar ze zelf ook blij van worden. Mooi om te zien dat het werkt. Daar gaat u buiten neem ik aan ook steeds meer merken.  We gaan de komende jaren samen wat moois neerzetten in Breda. In de zorg met ‘Breda voor Elkaar’, in de buurt met Wijkdeals, Breda Begroot en buurtrechten, in de buitenruimte via de omgevingswet, in de sport met ‘Team Breda’ en nog zoveel meer als het gaat om bijvoorbeeld cultuur, economie, wonen.

Zin in.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien + elf =