Het politieke seizoen is weer begonnen. Exact 201 dagen voor de verkiezingen kwam, zaterdagavond, de gemeenteraad informeel bij elkaar. Even bijpraten over de vakanties en natuurlijk alvast wat zaken op tafel leggen bij elkaar. Het wordt ook een bijzonder seizoen. Dat is niet alleen vanwege de naderende verkiezingen. Minstens zo spannend is het nieuwe vergadermodel, BOB. Dat staat voor Beeldvorming, Oordeelvorming en Besluitvorming. Een bestuurlijke innovatie voor Breda. Alles in de raad wordt anders en beter. Ook voor de Bredanaars.

 

Al in 2010 toen ik in de gemeenteraad begon werd er over gesproken. We moeten het anders gaan doen. Het moet dynamischer,  meer interactie tussen inwoners, organisaties en raadsleden en minder met de wethouders. Het moet meer met de mensen uit de stad, liefst ook niet iedere keer met dezelfde. Veel nieuwe ideeën passeerden in die jaren de revue. Een veelvoud aan haken en oog en praktische bezwaren werden vervolgens opgeworpen. Beren op de weg werden al gezien voordat er uberhaubt een weg was. Maar de Griffie hield afgelopen 7 jaar dapper stand. Telkens weer legde hij de wens terug op tafel. Hulde daarvoor.

Blijkbaar is het moment er nu rijp voor. Afgelopen 3 jaar zijn we druk bezig geweest met innovatief bestuur. Niet te veel over praten maar vooral doen. Veel Bredanaars lieten al van zich horen bij Breda Begroot, wijkplatforms, thematafels in het sociaal domein, de cultuuragenda, Team Breda in de sport, de omgevingsplannen. Allemaal processen waarin we op een nieuwe manier met Bredanaars en de gemeenteraad optrekken. Het begint aan te slaan.

De raad voegt daar nu iets nieuws aan toe. We vergaderen voortaan alleen nog maar op donderdag. En dan liefst met zoveel mogelijk Bredanaars erbij voor goede beeldvorming. Donderdag 7 september is de eerste. Als wethouder innovatief bestuur vind ik het natuurlijk nu al te gek. Er is weer wat in beweging gezet. Daar komt altijd wat moois van.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 − 5 =