Soms word je echt verrast als wethouder. (jaja spellingscontrole, met twee rr-en). Ik moest iets komen doen bij de aftrap van een wijkplatform, in de Blauwe Kei. Een heel rustige wijk waar  iedereen prettig woont en verder niet zo veel reuring is. Er was al tien jaar geen wijkraad of iets dergelijks meer. Ook niet nodig blijkbaar. Want, denkend aan de Blauwe Kei zie je tevreden mensen
rustig door het leven gaan. Met niet al te hoge verwachtingen over opkomst en organisatiegraad reed ik dus die kant op. Staan er zo’n 200 mensen op het Erasmusplein. Kei-gezellig en super gemotiveerd allemaal.

En 200 mensen dat is best veel want de Blauwe Kei is een relatief kleine wijk. Oppervlakte van 70 hectare met circa 3.850 inwoners Er zijn net wat meer vrouwen dan mannen. Volgens het CBS bezitten ze samen 1.725 auto’s. 16%van de mensen is 65 jaar of ouder. De mensen wonen met gemiddeld 2,3 personen in een van de 1.650 woningen (Eenpersoonshuishoudens 33%, Huishoudens zonder kinderen, 30% Huishoudens met kinderen 36%). De woningen zijn voor 81% eengezinswoning de rest zijn flats, appartementen en woongroepen (Koop: 76% Huur: 24%). Een doorsnee wijk dus.

Na 10 jaar zonder wijkraad zetten vier mensen er de schouders weer onder. Hulde voor Han, Patrick, Ricardo en Marijke. Een goede actie en goede timing ook. Ze schieten blijkbaar recht in de roos. Er is behoefte aan. De 200 buurtbewoners hebben er zin in. Kunnen we het plein niet opknappen, kunnen we geen buurtfeesten organiseren, kan er wat worden gedaan voor kinderen, voor ondernemers, voor ouderen. De energie spatte er van af. Er kan en moet weer wat gebeuren in de Blauwe Kei.

En ze hebben gelijk ook. Want na wat zoeken naar, “het winkelcentrumpje in de wijk”, zoals de locatie in mijn agenda stond aangegeven, trof ik een wat vergeten plein aan. Er kan daar wel wat opgeknapt worden. Onkruid staat meters hoog. Het straatwerk ziet er uit alsof het er al meer dan 30 jaar zo bij ligt. De gevels van de woningen erboven kunnen wel een likje verf en meer gebruiken. Aan het wijkplatform zal het niet liggen. Ze lieten me niet eerder gaan voordat ik het allemaal had gezien. En vergeet niet wethouder dat het ook deels van de gemeente is. Dus samen de schouders er onder.

Ik voorzie in de nabije toekomst een bruisende Blauwe Kei. Met als kloppend hart het Erasmusplein. De eerste verandering is in gang gezet. Ik heb een kei verlegd op aarde. Hij is verplaats van het politebureau naar het Erasmusplein. De Blauwe Kei zal nooit meer het zelfde zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 − twaalf =