Dokter Biemans, De tuinman in Rotterdam, was vrijdagochtend weer een genot om naar te luisteren. Wars van elk systeem, wars van elke procedure, wars van gedoe. Met zijn poten in de klei trekt en sleurt hij in Rotterdam het ene na het andere succesvolle buurtproject uit de grond. Reken mij af op resultaat niet op lijstjes. Want wat is u eigenlijk de bedoeling van alles? Een groene gezonde kindvriendelijke wijk, toch?

Hij vroeg eigenlijk om vertrouwen. Vertrouwen dat hij het echt wel goed zal doen als hij aan de slag gaat. Kap met al die afvinklijstjes en aanbestedingsregels. Natuurlijk wast ook hij de zelfgeteelde stadstuin-munt als er honden overheen plassen. Hallo mensen we zijn toch niet gek met zijn allen. Je hoeft niemand toch vooraf een verklaring te laten ondertekenen dat de munt uit de stadstuin gewassen wordt voor je het door het eten roert.

De zoveelste keer dat ik die verbazing deel met iemand. Mijn analyse: Vertrouwen komt uit het hart en kun je niet in een systeemwereld vastleggen. Laten we met het hart gaan besturen. Dan komt de bedoeling een stuk dichterbij.

Met dat verhaal nog vers in gedachte zat ik diezelfde middag met mensen van ministeries van Veiligheid en Justitie en van Volksgezondheid aan tafel.  Gesterkt met het verhaal van Rinie, maar zeker ook door de enorme positieve energie van de dag er voor. Met 130 mensen uit 27 gemeenten en de jeugdzorg zaten we bijeen. De ketens in de jeugdzorg kunnen echt korter, effectiever en minder bureaucratisch. Focus op warmte, liefde, veiligheid en professionaliteit. Het moet echt anders en we gaan het doen ook in West- en Midden Brabant!

 

Samen met collega Arjan van de Weegen uit Bergen op Zoom en Marcelle Hendrikx uit Tilburg vroeg ik de ministeries: Doe mee en geef ons de ruimte en het vertrouwen om het goede te doen. Om te doen wat eigenlijk de bedoeling is. Een fijne groene, gezonde en kindvriendelijke leefomgeving creëren voor iedereen.

 

Het gesprek was constructief en wordt vervolgd. Zou het dan toch kunnen…. Besturen met het hart …..

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − 14 =