‘Je zou er zo willen wonen toch, wethouder?’.  Hij maakte vrijdagmiddag een grapje. Maar, waarom niet.  Het bruist er aan alle kanten. Stadslandbouw, zelf ontworpen buurtpark, drie goed bezochte wijkcentra, een goed draaiend winkelcentrum, een sfeervolle kinderboerderij en een heel actieve groep mensen die het wijkplatform trekken. Een mooi mix van mensen uit alle hoeken van de wereld en van alle pluimages.

In een week tijd was ik er drie keer. En drie keer was het feest. Dat is wel een schril contrast met een jaar of 10 geleden. Toen durfde je er met de bus nog niet doorheen. Zat er zelfs beveiliging naast de chauffeur. Je kan het je nu niet meer voorstellen. Zo gezellig als de opening van het buurtpark vorige week zaterdag was. Honderden mensen die langs kraampjes gingen, elkaar de eigen cultuur lieten proeven en beleven. Van Caribische dans, via de Turkse thee zo in de spontane slot karaoke met Gradje Damen. Heerlijk.

Zo hartverwarmend was ook de maandelijkse fietstocht woensdag langs de bewonersinitiatieven. Club Kruimel die speelgoed en kleding voor kinderen met een beperking inzamelt en uitgeeft. De mensen van de Mattheuskerk die onbaatzuchtig en in alle nederige bescheidenheid die bij hen past de medemens een handje helpen. Een bescheidenheid overigens die hen siert maar ook wel wat te kort doet. Want tussen de regels door maken ze enorm veel verschil voor mensen in de buurt en voor de nieuwkomers die vluchten voor oorlog en ellende elders in de wereld.

Koud en toch warm zo stond in de mail met foto genomen bij flatbewoners.

Die waren de troep om hun flats zat. Het zag er niet uit. Het leek wel de derde milieustraat van Breda maar dan illegaal. Samen met de corporatie hebben ze het aangepakt. Een ingenieus systeem met garageboxen en sleutelbeheerders houdt al het afval van de straat. En bijvangst is dat bewoners van alle flats nu contact met elkaar hebben. Doe ons nog een paar grijpers en ringen voor zakken, dan prikken we de laatste snippers en peuken voortaan ook op met de kinderen.

En dan komt er binnenkort nog een Multi functioneel centrum bij ook. Het oude politiegebouw is gekocht door een Turkse stichting Yeni Camii. Aan die kant van de wijk gaat ook van alles van de grond komen. Ze hebben er zin in blijk bij een rondgang door het nu nog lege gebouw. Bijles aan kinderen, buurtactivititeiten, braderieën en nog veel meer. En ook gebed ja, dat ook.

Je zou er zo willen wonen daar in Breda Noord. Het bleef dan ook nog lang gezellig vrijdagmiddag/ -avond na de onthulling van het nieuwe logo van Buurthuis Geeren Noord. Een buurthuis, helemaal zelf door de buurtbewoners overeind gehouden.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht − 3 =