“Het gaat er mij maar om dat ze je niet lastig gaan vallen, nu het langer duurt”. De gemeentesecretaris is met me begaan. Het vinden van een baan als oud wethouder is niet zo eenvoudig. Alhoewel, de eeuwige belofte leek zomer 2018 ineens ingevuld te gaan worden. Net klaar als wethouder gloorden er mooie kansen. Er was iets moois weggezet in Breda. We lieten als partij voor het eerst zien dat we ook in de 9de stad van het land mee kunnen besturen. Op allerlei fronten heb ik als wethouder met mijn open benaderbare stijl van besturen verschil gemaakt. Het lef om te veranderen is gezien en beloond door de stad. Waar het gaat om de bestuurlijke vernieuwing zagen ze het ook in het land. Toch maakt twee jaar na dato de gemeentesecretaris zich zorgen. Hoe is dat zo gekomen?

 

De beloften waren groot, de kansen lagen voor het grijpen. Burgemeester worden ergens, dat zagen veel mensen mij wel doen. Ook kon ik einde zomer 2018 op gesprek over het lijsttrekkerschap voor Brussel. Het is dat ik de Nexit als optie uitsloot en Europa in het geo-politieke perspectief wel van belang vond. Er passeerden de maanden die volgden mooie vacatures en uitnodigingen. Kritisch als ik was liet ik een hoop mooie banen lopen in afwachting van het betere. “We gaan voor het hoogst haalbare”, sprak ik af met mijn loopbaancoach.

 

Voor werk in de echte wereld moest ik dan wel mijn CV oppoetsen. 12 jaar SP heeft mij geen windeieren gelegd maar op mijn CV staat ‘Het klasje van Jan” (Marijnissen) niet perse als bewijs van enige academisch denk- of werkniveau. En de laatst genoten opleiding voordat het avontuur in de politiek begon, betrof in het jaar 2000 een schriftelijke cursus Kinderboerderijbeheer bij de LOI. Schriftelijk kon ik een schaap helpen bevallen. De praktijk moest ik indertijd door schade en schande leren tijdens slapeloze nachten in een stal vol zwangere schapen en geiten. Dat zijn mooie verhalen voor bij het kampvuur. De headhunters pikken je CV er niet op uit voor een managment- of directiefunctie.

 

Op dus, naar dat vooraanstaande opleidingsinstituut IMD voor een stoomcursus High Performance Leaderschip. Bam, dat zet de CV gelijk weer terug in balans, met de “wandeling” bij Comenius Leergangen zet de leiderschapsontwikkeling zich verder door. Ook een EVC-Certificaat Erkenning verworven competenties staat er inmiddels op, HBO++.

 

Jammer dat de leden van de SP die ervaring en competenties niet hebben weten te waarderen. In december 2019 werd ik geen voorzitter van de landelijke SP. Een mooie campagne van 6 maanden ten spijt nam 95% van de leden niet eens de moeite om te gaan stemmen. Alleen die lage opkomst geeft al aan dat een nieuwe voorzitter genoeg te doen heeft. Ik had het graag gedaan.

 

De zoektocht naar werk moet dus voort. Wat die opleidingen en cursussen mij inmiddels gebracht hebben is dat ik terug moet naar de kern. Ik ben nogal waarden-gedreven en altijd op zoek naar verandering van de maatschappij. De natuur en het milieu moeten gered, de armoede de wereld uit, kappen met bommengooien, gelijke behandeling voor iedereen, de mens centaal in zorg en maatschappelijke opvang. Dat soort dingen. En vooral de zeggenschap terug naar de mensen.

 

Hoe organiseren we die zeggenschap? Hoe organiseren we de samenleving? Hoe geven we een draai aan dat huis van Thorbecke? Het antwoord is er al, het ligt voor het oprapen in de buurten, wijken. Er zijn zoveel mooie voorbeelden waar bestuurders die ruimte bieden of waar bewoners en organisaties die ruimte/ die zeggenschap claimen. Daar werk ik graag aan mee. Het zijn goede stappen op weg naar die nieuwe maatschappij.

 

Daar ga ik mijn werk van maken. 12 jaar liep ik rond in de Natuur en Milieueducatie. 12 jaar liep ik rond in politiek Den Haag. En 8 jaar in politiek Breda waarvan 4 als wethouder. Ik heb er veel van geleerd. Hoe het niet meer moet en hoe het wel kan. Mijn CV is weer in balans. Ik sta inmiddels ingeschreven bij de KVK, een website is gemaakt en ik heb ondanks de Corona-lockdown goede (digitale) gesprekken in het netwerk. Besturen met lef, volhoudbaarheid, bestuurlijke vernieuwing. Je gaat er meer blogs over lezen.

1 antwoord
  1. Rosa zegt:

    Beste Patrick, wat een geweldige hernieuwde kennismaking. We kennen elkaar vooral uit tijden van Natuur en Milieu Educatie op verschillende plaatsen. En onze roots in Milieukunde Deventer.
    Het is een groot avontuur om in je (werkende) leven mee te bewegen, te verbinden met wat er speelt en dan ook nog op tijd scherp je eigen bijdrage te zien en te leveren. En nu heb je je nieuwe rol gevonden! Gefeliciteerd! Ik hoop dat we elkaar ook ‘live’ gaan spreken binnenkort.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 + 1 =