Ze hebben de bloemen dik verdiend. Marique en Angeline uit Fellenoord. Tot voor hun begrippen ver over de pijngrens, hebben ze zich ingezet voor de aanpak van de pleintjes in Fellenoord. De meeste pleintjes zijn opgeknapt. We zijn nu bezig met de Hein van Gastelvoetbalkooi. Mooi moment om weer even te markeren met een glaasje warme chocomel en een potje tafeltennis op het nieuw ingerichte piramidepleintje. Uitgelezen kans om elkaar even wat veren toe te spelen. Want het is gelukt. We hebben het samen voor elkaar.

 

Wat doet u dan voor ons? Het was niet voor niets de vraag 2 jaar geleden. De buurt stond letterlijk briesend tegenover mij en collega Arbouw. De asielzoekers zouden verhuizen van De Koepel naar Het oude belastingkantoor in hun wijk. Of we wel goed bij ons hoofd waren. Zij krijgen alles en wij kunnen verrekken! Onze kinderen staan op de wachtlijst voor een woning, krijgen geen uitkering of toeslagen, moeten keihard werken voor een nieuwe koelkast. En zij krijgen alles zo maar. Wat doe je voor ons?

Een dag later liep ik met wat SP-kameraden door de wijk om nog eens in alle rust met ze te praten. Ze zijn toch niet echt zo racistisch? ‘’Wel nee, man. Wie hier komt uit oorlog en ellende is welkom. Maar die gelukzoekers er tussen, die moeten opzouten. Tuurlijk moet er wat gebeuren voor die echte vluchtelingen. Maar kijk ook eens naar ons. Wat hebben onze kinderen hier nou eigenlijk. Geen echt buurthuis meer, beton en pleintjes vol drugsrunners. Doe daar eens wat aan”.

Zo gezegd, zo gedaan. Het asielzoekerscentrum kwam er uiteindelijk niet, want niet meer nodig. Maar de belofte om ook oog te hebben voor hun kinderen hebben we natuurlijk wel gehouden. We steken er 250.000 euro in. De pleintjes stonden al wel op de nominatie om te worden aangepakt. Met dat extra zakcentje fleuren ze nu versneld op. Het Oranje Nassauplein, het Piramidepleintje zijn samen met de bewoners, en o.a. de professionals van lokaal ingenieursbureau Space Value aan de Haagdijk, heel mooi nieuw in kaart gebracht. Met elkaar hebben we deze verbeteringen helemaal waar gemaakt! Er speelt nog best wat meer op de kleinere binnenpleinen. De drugshandel neemt er zienderogen af dankzij verkeerspaaltjes, al is dergelijke overlast moeilijk te remmen. De sportcoaches van Breda Aktief gaan ook de wijk weer in komend jaar. Lekker ravotten met die jongens en meiden.

Het heeft wel enorm geholpen dat Marique en Angeline van de wijkraad er zo bovenop zaten. Ze zijn de ogen en oren in de wijk. De brug naar die kinderen. Af en toe gekmakende gesprekken met aannemers, ambtenaren, de buurt en met mij als wethouder. De bureaucratie dreef de vriendinnen soms tot wanhoop. Maar met wat wederzijds geduld, af en toe een bak koffie of een biertje kwamen we er telkens weer uit.

Zolang je maar in gesprek blijft en echt naar elkaar luistert. Dan hoor je in de buurten geen boosheid of racisme. Dan hoor je de wens voor wat geluk en gezelligheid. Mag het ook alsjeblieft in hun leven, ook een beetje in hun wijk. De pleintjes in Fellenoord gaan er voor zorgen. Ook de kleine stapjes die weer gezet worden in het voormalige buurthuis Gerardus Marjella dragen bij. Al is dat laatste nog maar pril en klein.

Komende jaren gaan we lekker door in Fellenoord. Het mag schuren, het mag met de koppen tegen elkaar. Als we maar wel blijven luisteren en niet mee gaan in de tweespalt die makkelijk op de loer ligt. We moeten het samen voor elkaar krijgen in Breda.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien + zes =