Op vakantie neem ik altijd de Lonely Planet mee voor alle tips en trucs in het vakantieland. Voorin staan de standaarddingen die je moet zien; de grote tempels, kerken en moskeeën, de stranden en de lekkerste eettentjes. Achterin wordt het pas leuker. Daar vind je die onontdekte pareltjes. Off the beaten track, de gebaande paden af, heet dat hoofdstuk. Daar waar de massa nog niet komt, maar wat wel tof is. Princenhage is zo’n plek bij uitstek.

 

Elke keer weer ben ik verbaasd over wat er allemaal in Princenhage aan geschiedenis en mooie verhalen te vinden is. Het Roode Hert, is met 500 jaar één van de oudste herbergen van Nederland. De postkoetsen richting Antwerpen en terug wisselden hier eeuwenlang van paard. De sfeer hangt er nog steeds.

De markt en de oude straatjes met kleine lokale ondernemers zijn bijzonder sfeervol om langs te slenteren. En de markante gebouwen, zoals dat witte huis van Mertensem, maken het plaatje compleet.

Begraafplaats Haagveld is ook zo’n plek. Daar liggen grote namen uit de vaderlandse militaire geschiedenis. Op een hele idyllische plek met grote bomen en vervallen grafstenen. Daar rijden we in het buitenland kilometers voor om. Hier fietsen de meeste Bredanaars er argeloos aan voorbij op de Haagweg.

En dat alles is sinds enkele jaren prachtig met elkaar in verband gebracht door niemand minder dan Vincent van Gogh. Althans een goede club mensen uit Princenhage die zijn banden met Princenhage in kaart hebben gebracht. Zijn oom en tante woonden ooit in het Huis van Mertensem. Ze liggen nu begraven op Haagveld, samen met zijn zus. Je kunt de graven er nog vinden. Vincent kwam graag bij zijn oom, die kunsthandelaar was.

Afgelopen zaterdag voegden ze er weer wat aan toe. Aan mij de eer om het Gele Huis officieel te openen. De droom van Vincent was om in zijn Gele Huis ontmoetingen tussen kunstenaars te organiseren. Zijn Gele Huis, (zie schilderij) stond in Arles. In Princenhage vervullen ze nu zijn droom in een eigen Gele Huis. Exposities, voordrachten, wandelingen, goede gesprekken. Het kan er allemaal, je vindt de agenda op deze website. Princenhage, een echt ‘off the beaten track’-pareltje voor in de Lonely Planet.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − 18 =